ro
en
ua
Cupca si Opriseni - Cultura

Pe teritoriul satului Opriseni functioneaza biserica ortodoxa, construita intre anii 1910 - 1927 pe cheltuiala enoriasilor si ale Mitropoliei Bucovinei. Penticostalii si-au construit si ei o frumoasa casa de cult, iar foarte putinii martori ai lui Iehova nu dispun de un locas special. In localitate se mai gaseste un frumos camin cultural, cu holuri largi, sala de festivitati si o incapatoare sala de spectacole, pe langa care activeaza 8 cercuri de creatie, ansamblul de instrumente populare scoala"Mugurel", o echipa de dansuri traditionale. Tot in incinta acestui edificiu se afla biblioteca sateasca, precum si sediul consiliului satesc. In comuna mai exista doua case de ceremonii, stadion si o echpa de fotbal. Oameni ca Todirita Biletchi, fiul sau Octavian, gospodarul Alexa Rotar au facut munca de pionerat in organizarea si indrumarea miscarii cultural-artistice. De asemenea, comuna Opriseni a dat o intreaga pleiada de tineri poeti, printre care Ion Bacu, Vasile Bacu, Doina Bojescu, Liviu Rusu, Silvian Rusu si prozatori, publicisti si istorici ca Dumitru Covaliuc, Domnica Rotaru si Gheorghe Covaliuc. In afara de acestia, Opriseniul se mai lauda cu compozitorul Pintilei Bilechi-Ageculesei, actorul Florin Covaliuc, renumita solista de muzica populara Maria Plantus si regretatul dansator din ansamblul academic "Joc" de la Chisinau - Gheoghica Biletchi.

Cu privire la satul Cupca a fost elaborata o monografie istorica, tiparita in anul 2004, la elaborarea careia au participat prof. dr. ing. Petru Ciobanu, ec. Vasile Slanina si profesor Reveca Preplicean. Inainte de aceasta s-a mai elaborat o monografie depusa la Biblioteca Judetana Suceava in anul 1995 de catre aceasi autori. La aceste monografii au contribuit cu informatii: Dragos Bolocan, Aurelia Manecan, Silvia Bancescu din Suceava, Ion Cucuruz din Bucuresti si Vasile Timis, Valentina Sacaliuc si altii din Cupca.

Acest site a fost creat în cadrul proiectului PHARE RO 2006/018-449.01.01.07  ” Promovarea valorilor culturale si a potentialului turistic in regiunea transfrontaliera romano-ucraineana prin infiintarea Complexului cultural-turistic “Casa Nationalitatilor” Cacica ”.