ro
en
ua
Cupca si Opriseni - Educatie

Cupca este un sat tipic romanesc, etalon pentru o zona etnofolclorica mai larga si cu o vechime neintrerupta de peste 500 de an. Deoarece din anul 1995 s-a introdus lima ucraineana ca limba de predare in toate scolile minoritatilor nationale (inlocuind in acest caz lima romana), satul Cupca a intrat in zona bilingvismului echilibrat, satenii devenind dupa una - doua generatii bilingvi. Atat in perioada austriaca cat si in cea romana din satul Cupca s-au ridicat numerosi intelectuali. Pana acum, aici s-au pastrat in mare masura valorile etnoculturale ancestrale, mai ales datorita lipsei unei industrii locale care sa atraga muncitori din alte zone.

ScoalaScoala din Opriseni a fost construita in anul 1923, langa care a fost inaltat in 2004 pe cheltuiala satului un corp scolar modern si spatios. In acest complex, care gazduieste scoala medie, invata, in lima romana, peste 450 de copii ai localnicilor. Pe langa aceasta scoala mai functioneaza si scoala din de 9 ani din Slobozia, care este frecventata de un numar mai mic de elevi - in jur de 75 - 80. Si satul Opriseni a dat neamului si omenirii oameni de valoare exceptionala - savanti ca Maximilian Hacman, Ioan Biletchi-Albescu , Micea Ghiliceanu, Nicolae Biletchi, Simion Biletchi. De asemenea aici s-a nascut inflacaratii membri ai Societatii pentru Cultura si Literatura in Bucovina - Dimitrie Seleschi si Pantelimon Birau, pedagogi de renume, jurnalisti si artisti .

 

Acest site a fost creat în cadrul proiectului PHARE RO 2006/018-449.01.01.07  ” Promovarea valorilor culturale si a potentialului turistic in regiunea transfrontaliera romano-ucraineana prin infiintarea Complexului cultural-turistic “Casa Nationalitatilor” Cacica ”.