ro
en
ua
Cupca si Opriseni - Prezentarea comunitatii

Localitatile Cupca si Oproseni sunt situate din raionul Hliboca, regiunea Cernauti, Ucraina.

general viewDin punct de vedere geografic, localitatile Cupca si Opriseni sunt plasate in partea de nord-vest a Podisului Sucevei si anume in podisul piemontan al Siretului superior. Teritoriul satului Cupca este brazdat de reteaua hidrologica a raului Siretul Mic, afluent de drepta al Siretului. La apus, orizontul este limitat de un lant de dealuri cu inaltimi descrescatoare ce se desprind perpendicular din Obcinele Bucovinei. Dinspre nord si est satul Opriseni este strajuit de paduri in care predomina fagul si carpanul, iar mai nou molidul. Solurile sunt ceva mai sarace la poalele padurilor, fiind de culoare galbena, iar pe alocuri pietroase, fiind cu adevarat fertile pe sesutile din preajma raurilor. Zona este in general favorabila cultivarii cartofilor, dar si graului, sfeclei de zahar si furajere, porumbului, ovazului, legumelor si culturilor furajere, cum ar fi lucerna, trifoiul si mazarichea. Intinsele locuri de pasunat asigura cresterea de catre localnici a animalelor.

Clima este temperata de tip continental, specifica zonei de podis. Temperatura medie anuala se situeaza intre 6ºC si 8ºC, iar precipitatiile sunt intre 600 si 1000 l / mp pe an.

Suprafata totala a satului Cupca este de 2.302 ha si o populatie de 2.405 locuitori, in proportie de 98% romani. Comuna Opriseni sau Pantiri (denumire populara pe care o poarta din prima jumatate a secolului al XVIII-lea) are o suprafata de 6.52 kmp, si mai dispune de 535 ha terenuri agricole, dintre care 409.2 ha sunt arabile.

Acest site a fost creat în cadrul proiectului PHARE RO 2006/018-449.01.01.07  ” Promovarea valorilor culturale si a potentialului turistic in regiunea transfrontaliera romano-ucraineana prin infiintarea Complexului cultural-turistic “Casa Nationalitatilor” Cacica ”.